Ny bog om ugler af to af Skandinaviens mest vidende ornitologer på området, Klaus Dichmann og Patrik Olofsson, er spækket med viden og flotte fotos.
“Lydløse jægere” er et rammende navn til en bog om ugler. De fleste mennesker har hverken hørt eller set ugler. Det skyldes, at de fleste ugler jager lydløst om natten og om dagen sidder tæt ind mod stammen af et træ.
Klaus Dichmann har i samarbejde med den svenske ornitolog, Patrik Olofsson, skrevet en flot og charmerende bog om disse lydløse jægere.
Bogen beskriver de 7 uglearter, som yngler i Danmark og de yderligere 5 arter, som yngler i Nordskandinavien.
Der er et kapitel om hver art, der beskriver udseende, uglernes levevis og specielle lyde.
De danske: Stor hornugle, Natugle, Kirkeugle, Slørugle, Perleugle, Skovhornugle og Mosehornugle, De Nordskandinaviske ugler: Høgeugle, Spurveugle og Sneugle yngler ikke i Danmark, men kommer jævnligt på besøg.
De sidste: Lapugle og Slagugle skal man til en af vores nordlige nabolande for at se.
Bogen er yderst informativ, og så er den især krydret med Klaus Dichmanns egne oplevelser i forbindelse med observationer og ringmærkning af ugler. Hvilket for mig gør bogen til noget særligt.
Når man som Klaus har arbejdet med ugler siden 1992, er projektleder i DOF's "Projekt Slørugle", er formand for DOF`s Uglegruppe og har ringmærket flere tusinde ugler, så har man noget at byde på.
Bogen er spækket med fantastiske fotos, næsten alle leveret af Klaus og Patrik selv.
De to kolde vintre 2009-2010 var ved at udrydde Sløruglerne i Danmark, og Kirkeuglen er der kun få ynglende par tilbage af i Danmark.
Muse- og rottegift og det danske landskab, som har ændret karakter med mere rationelt landbrug og skovdrift er ikke til fordel for uglerne, som derved mangler jagtmarker og byttedyr.
Det er svært at finde gamle krogede træer med naturlige huller, som uglerne kan bruge til at yngle i. Derfor er der i bogen vejledninger til at bygge ugleredekasser og til, hvor det er mest hensigtsmæssigt at hænge dem op.
Med bogen ønsker Klaus og Patrick, at flere skal få øjnene op og interessere sig for vore ugler, så de med fornyet viden og indstilling kan medvirke til bedre levevilkår for uglerne i Danmark.
Bagerst i bogen er der QR-koder til at lytte til uglernes stemmer og derved kunne genkende de forskellige arter.
Læs bogen og gå ud i naturen og lyt ved skumringstid - især i januar, februar, hvor der gøres kur og søges efter en mage. Eller om sommeren, når ungerne tigger efter føde. Måske venter der nogle fantastiske oplevelser derude.
/Karin Gustausen 11-08-2018
Skovhornugleunger. Foto fra bogen